scholen

Ben jij leraar en wil je:

  • een leefbare aarde behouden voor de toekomst?
  • jouw leerlingen tot actie aanzetten voor een beter milieu?
  • een leuke en interactieve invulling voor een themaweek of project over het milieu?

footprintHet Voetafdruk Avontuur is een avontuur waarin de leerlingen een maand op ontdekkingsreis gaan in de wereld van de voetafdruk.

Zo ontdekken ze wat de ecologische voetafdruk is en hoe ze die met kleine acties kunnen vergroenen.

Tijdens het avontuur verzamelt iedere leerling groene voetstapjes en zo wordt de voetafdruk van de klas steeds groener.

Gaan jullie mee op avontuur?

Onder de deskundige begeleiding van Voetafdruk Avonturiers Niobe en Laura ga je met je klas een maand lang op avontuur. Met filmpjes, opdrachten en tips gaan de leerlingen elke week op ontdekkingstocht in een nieuwe wereld. Zo verkennen ze hoe groen ze al bezig zijn en wat groener kan in de wereld van voedsel, energie, vervoer en afval.

De opbouw van het Voetafdruk Avontuur

Om goed voorbereid te zijn op het Voetafdruk Avontuur is er eerst een introductie waarin de leerlingen leren wat de voetafdruk is. Ook doen ze de test om te kijken wat voor soort Voetafdruk Avonturier ze zijn.

week-1-etenIn week 1 staat de Wereld van Eten centraal. De leerlingen leren waar hun groente en fruit vandaan komen, wat de impact van vlees is en waarom het belangrijk is om hun bord leeg te eten.

week-2-energieIn week 2 duiken de leerlingen in de Wereld van Energie. Ze leren hoe ze zuiniger met energie kunnen omgaan.

week-3-afval
In week 3 gaan de leerlingen op ontdekkingstocht in de Wereld van Afval. Ze leren hoe ze afval moeten scheiden en wat het effect van zwerfafval is.

week-4-vervoer

In week 4 draait het om de Wereld van Vervoer en ontdekken de leerlingen wat de effecten op het milieu zijn van de diverse vervoersmiddelen.

Na een maand Voetafdruk Avontuur hebben de leerlingen:

  • meer bewustwording en kennis over de ecologische voetafdruk en hun impact
  • met kleine acties hun voetafdruk groener gemaakt
  • meer betrokkenheid bij duurzaamheid en milieu
  • ideeën hoe ze op hun eigen manier een steentje kunnen bijdragen, in de klas en thuis

Wat is de ecologische voetafdruk?

De voetafdruk (ook wel mondiale of ecologische voetafdruk genoemd) geeft aan hoeveel ruimte er nodig is om te kunnen leven. Voor alles wat je eet en gebruikt is namelijk ruimte nodig, omdat het verbouwd, gemaakt en vervoerd moet worden. Door autorijden, vliegen en de stroom die we thuis gebruiken, stoten we CO2 uit. CO2 is een broeikasgas dat zorgt dat het warmer wordt op aarde en dat heeft allerlei nare gevolgen, zoals extremer weer, stijging van de zeespiegel en het uitsterven van dieren en planten. Bossen kunnen de CO2-uitstoot opnemen en daar is ruimte voor nodig. Zie ook het filmpje.

Even voorstellen…


Niobe en Laura

Wij zijn Niobe en Laura en wij zijn ware Voetafdruk Avonturiers.

Niobe is een held in energie besparen en helpt haar moeder graag met het op tafel toveren van heerlijke vega gerechten.

Laura heeft haar sporen in voetafdruk land verdient met The Footprint Challenge, een wedstrijd waarin volwassenen met elkaar de strijd aan gaan om hun voetafdruk in 40 dagen te verkleinen.